Door middel van een blog geven wij onze visie op diverse onderwerpen die voor onze doelgroep interessant zijn.

blogs

Op papier advocaat, in het hart avonturier

Op papier advocaat, in het hart avonturier

Er zijn studenten die na hun studie besluiten om het roer volledig om te gooien. Zij kiezen voor een compleet andere richting. Een studie internationale betrekkingen en vervolgens aan de slag als equipment specialist bij een grote bank. Of iemand die een master geneeskunde doet en daarna de overstap maakt naar strategy consultancy. En een bekender voorbeeld is Arjen Lubach, die Zweeds, Spaans en filosofie studeerde en nu wekelijks met zijn satireprogramma de televisie domineert. Maar hebben zij dan allemaal de verkeerde studiekeuze gemaakt? Of hebben zij juist gekozen voor datgene wat het best is voor henzelf en hun carrière?

 

Er is natuurlijk al heel veel geschreven en gezegd over de arbeidsmarkt, studeren en het vinden van een baan. Toch gaan wij met een reeks Frisse Blik-artikelen een poging wagen om elke maand een nieuw licht te schijnen op verschillende onderwerpen binnen de arbeidsmarkt. Hopelijk bieden we jullie nieuwe inzichten.

 

Universiteiten geven tegenwoordig keurig aan wat voor banen bij een studie passen, maar dat geeft vaak een gechargeerd beeld voor studenten. Het zijn gebaande paden en logische stappen, terwijl er zo veel meer is. En dat laat Charles Witlox zien. Hij heeft zijn studie rechten succesvol afgerond en liep diverse prestigieuze stages om vervolgens het reisbureau Charlie’s Travels te starten in Kenia. Niet opgeleid voor het werk dat hij verricht, moet hij vanuit zijn eigen kennis omgaan met problemen en uitdagingen die hij tegenkomt. Door de tools die hij vanuit zijn opleiding leerde, kon hij kansen creëren en obstakels overwinnen. De kennis die hij tijdens zijn studie heeft opgedaan, helpt hem. Maar juist zijn andere kijk op problemen, brengt hem verder. Ongebruikelijk, maar doeltreffend. Hij analyseert obstakels en probeert ze om te buigen tot een kans. Zijn studie is dus zeker nuttig geweest, maar hij heeft zichzelf vooral kunnen onderscheiden door zijn geluk te zoeken binnen een heel ander werkveld.

 

En dan is daar Jasper van Kuijks: cabaretier en columnist. Met een opleiding industrieel design aan de TU Delft ging hij eerst aan de slag als design management consultant, maar maakte later de overstap naar comedy en schrijven, dat hem meer opleverde dan een baan binnen zijn vakgebied. Hij dacht niet in hokjes en koos voor datgene waar hij energie uit kan halen. Geen kaders, maar gewoon je ogen openen voor alle kansen die er liggen.

 

Ook Ashley Stahl dacht daar zo over. Zij studeerde politicologie en werd counterterrorism professional. Om daarna alles om te gooien en loopbaancoach te worden. Inmiddels geeft ze TED-talks en inspireert zij jonge mensen om hun authentieke baan te vinden, meer baanaanbiedingen te krijgen en hun dromen achterna te gaan. Zij laat zien dat een opleiding je niet hoeft in te perken om buiten je eigen comfortzone te zoeken naar iets wat je gelukkig kan maken.

 

Dit is slechts een kleine greep uit alle voorbeelden die laten zien dat het behouden van autonomie van belang is. Een studie geeft je tools en inzichten. Juist het maken van een onverwachte stap zorgt voor nieuwe inzichten. Don Asher, bekend spreker en schrijver over de arbeidsmarkt, is zelfs van mening dat iedereen elke baan kan krijgen die hij of zij wil. Hoe je dat aanpakt, zie je hier. Dat mensen na hun studie een volledig andere kant op gaan, levert gelukkige mensen en innovatie op, wat bijdraagt aan een gezonde maatschappij.

R. Snethlage

Terug naar blogs