Door middel van een blog geven wij onze visie op diverse onderwerpen die voor onze doelgroep interessant zijn.

blogs

Impact

Impact

Impact.
“Ik wil graag impact maken.”
“Ik zou graag iets willen doen voor de maatschappij.”
“Wat ik precies voor werk wil doen maakt me niet zoveel uit, als ik maar impact kan maken.”

Impact. Het is een veel gebruikt woord tegenwoordig, maar wat houdt het nou precies in en waarom wil iedereen het opeens? Om hierachter te komen moeten we eerst dieper ingaan op het woord, impact. In de middeleeuwen waren het niet de mensen die een impact wilden of konden maken. Destijds waren het vooral de kanonskogels die een impact konden maken in bijvoorbeeld de stadsmuren van een vijand. Op die manier hadden de kogels een hele duidelijke invloed op de burgers achter de stadsmuur.

Tegenwoordig wordt er met impact niet meer het fysieke moment van contact bedoeld, maar de invloed die een persoon op iets of iemand heeft. Wat voor invloed is dit dan en op wie of wat? Dat is voor iedereen verschillend en dit is ook precies waar het fout of goed kan gaan. Het kan beide kanten op gaan, impact zelf is dus eigenlijk een loos begrip. Het gaat om de invulling die iemand er zelf aan geeft.

Fout kan het gaan als iemand de impact probeert te beoordelen van iemand anders. Omdat het per persoon verschilt, kunnen mensen niet van elkaar inschatten wat iemands doelen zijn en op welke manier die behaald kunnen worden.

Goed gaat het op het moment dat een individu zich niets aantrekt van externe factoren, zoals social media of zeurende vrienden, maar gaat kijken naar z’n eigen intrinsieke motivatie. Impact maken zou namelijk nooit het doel moeten zijn, het zou het gevolg moeten zijn. Het gevolg van dat iemand precies dat doet waar diegene zelf achter staat.

Als je precies doet wat vanuit je eigen intrinsieke motivatie komt, dan heeft het resultaat daarvan sowieso impact. Namelijk een impact op jezelf, dit vergeten mensen vaak, maar is absoluut niet minder belangrijk dan impact op externe dingen. Als iedereen nou zou beginnen met een positieve impact op zichzelf te maken, dan volgt die impact op andere mensen en de maatschappij vanzelf wel. Het zou heel veel mensen in ieder geval een stuk plezieriger leven geven.

De crux blijft uiteraard wel hoe je die impact op jezelf kan maken. Hoe kom je erachter wat je intrinsieke motivatie is? Dat hoef je natuurlijk niet alleen uit te vogelen, dat kan ook met hulp van anderen. Laat ons je bijvoorbeeld helpen, schrijf je in bij Studentflex/High Potential Academy en ga met ons het gesprek aan over wat jou motiveert!

R. Snethlage

Terug naar blogs