Door middel van een blog geven wij onze visie op diverse onderwerpen die voor onze doelgroep interessant zijn.

blogs

Het chaotische leven van een blonde duizendpoot

Het chaotische leven van een blonde duizendpoot

Een eigen startup oprichten, twee masters volgen, drie bijbaantjes hebben, wonen met vriendinnen in Amsterdam en sporten. Sinds Doortje van Bokkem anderhalf jaar geleden uBUTLER opgericht heeft, heeft ze absoluut niet stilgezeten. De startup alleen al kost haar zeker 11 uur per dag. Inmiddels heeft ze een paar weken geleden haar scriptie ingeleverd en heeft ze weer wat meer tijd voor haar sociale leven. Gelukkig had ze ook tijd om met mij te lunchen aan de Amsterdamse grachten. Nadat Doortje was komen spreken bij de Frisse Blik Talk werd voor mij duidelijk dat ik haar wilde strikken voor deze Centraal Station serie. Ondanks haar chaotische leven, wil Doortje niks weten van een burn-out of dat ze het ‘te druk’ heeft. “Veel te veel mensen zeggen tegenwoordig dat ze het te druk hebben, ik ben juist van mening dat mensen veel meer uit hun leven zouden kunnen halen.’’

Spelbreker
Rechten, Bedrijfskunde, Finance, Sales en Psychologie; de studies van de vijf vrienden die samen uBUTLER hebben gestart zijn lekker veelzijdig. Doortje geeft aan dat hun samenwerking extra constructief is doordat iedereen zijn eigen vakgebied heeft. ‘’Er is geen hiërarchie tussen ons, al is er natuurlijk wel een duidelijk onderscheid tussen de gebieden en de invloed ervan op het bedrijf”. Doortje vertelt met enthousiasme hoe ze de taken onderling verdelen en wat er voor haar allemaal bij komt kijken. “Ik haat het eigenlijk dat als iemand met een origineel idee komt, ik als jurist degene moet zijn die zegt dat iets inhoudelijk gezien echt niet kan. Dan voel ik mij soms een soort spelbreker, maar het is nou eenmaal verbonden met mijn rechtenstudie.’’ Dat ze zakelijk verbonden is met haar vrienden, ziet ze absoluut niet als een nadeel, het zorgt ervoor dat Doortje zoveel plezier in haar werk heeft. Ze ziet haar werk hierdoor juist meer als een gaaf avontuur wat ze met haar vrienden aan is gegaan.

Het leven als leerschool
De grote vraag blijft wel hoe zij alles vol houdt en waar ze haar voldoening uit haalt. ‘’Ik schrijf me af en toe in voor online cursussen of Webinars, om nieuwe dingen aan te leren. En nee, ik wil niet een soort alles wetend persoon worden, maar ik ben van mening dat ik nooit uitgeleerd raak.’’ Toen ik aan Doortje voorlegde dat het proces voor haar dan waarschijnlijk het uiteindelijke doel is, kon ze dit alleen maar beamen. ‘’Grappig inderdaad, ik heb er nog nooit zo naar gekeken, maar het proces is inderdaad het doel geworden. Daar haal ik dan ook erg veel voldoening uit. Want daardoor kan je uiteindelijk volledig zelfstandig dingen bereiken, dat geeft pas echt een kick. Dan heb ik iets bedacht wat dan ook echt geïmplementeerd kan worden, super gaaf is dat. Op zo’n moment ben ik wel ook erg blij met het resultaat van het proces.’’

Blond meisje gaat voor goud
Als ik Doortje vraag wat ze om zich heen ziet waar ze het niet mee eens is, is ze duidelijk: ‘’Ik kan er echt niet bij als je als student vijf jaar lang op de bank gaat liggen, de eerste twee jaar snap ik nog wel. Maar daarna kan ik erg gefrustreerd raken als ik dat om mij heen zie.’’ Ze vindt het vooral irritant als mensen van tevoren al aangeven dat iets niet gaat lukken, omdat ze iets niet kunnen. ‘’Ik zie bijvoorbeeld ook weleens dat er meisjes zijn die zich daarachter verschuilen en zich heel afhankelijk opstellen. Daar kan ik echt helemaal niet tegen. Zelf ben ik ook een meisje, maar ik denk dat het mij vooral voordelen brengt. Zo heb ik bijvoorbeeld nog nooit niks verkocht in een sales gesprek, geeft niks, je moet gewoon je eigen kwaliteiten op een juiste manier gebruiken.’’ Het moge duidelijk zijn dat Doortje overal het positieve in wil zien en uit wil halen.

Ondertussen meldt een app dat Doortje nu moet gaan eten. ‘’Sommige dagen vergat ik gewoon te eten en kwam ik thuis met onwijs veel honger. Dus heb ik een app gedownload die me hieraan herinnert.’’ Het typeert Doortje, altijd ambitieus en leergierig, maar bij tijd en wijle zo chaotisch dat ze vergeet aan zichzelf te denken. Hierdoor geeft ze ook aan dat niet altijd alles weet. ‘’Als ik eerlijk ben dan weet ik ook niet altijd exact hoe ik dingen aan moet pakken, zoals met mijn scriptie bijvoorbeeld.’’ Ze is haar huidige leven ingerold en als ze vooruitkijkt, denkt ze dat ook eventuele volgende stappen vanzelf op haar pad zullen komen. Hoe kan het ook anders, Doortje is altijd actief en altijd bezig zichzelf te verbeteren.

R. Snethlage

Terug naar blogs