Door middel van een blog geven wij onze visie op diverse onderwerpen die voor onze doelgroep interessant zijn.

blogs

Een betere bescherming privacy begint bij de wet

Een betere bescherming privacy begint bij de wet

“Digitale informatie heeft echte invloed, op de echte wereld” zo sprak Arjen Lubach zondag 8 april 2018 tijdens zijn betoog om Facebook allemaal vaarwel te zeggen. Dit was een reactie op het wereldwijde data lek van dit miljarden bedrijf. Op dit soort momenten wordt je weer met je neus op de feiten gedrukt. Onze persoonlijke informatie delen wij te pas en te onpas, bewust en onbewust met de meeste uiteenlopende bedrijven. Exacte cijfers heb ik niet kunnen vinden, maar als je gaat Googlen word je er in ieder geval niet vrolijker van.

Het verzamelen van al deze informatie gebeurd digitaal, maar ook nog via ‘ouderwetse’ printjes en formulieren. Al deze informatie wordt omgezet naar digitale bestanden, papier is natuurlijk niet goed voor het milieu… Maar sta jij eigenlijk wel stil bij de risico’s van digitale gegevens die van jou bekend zijn en wat jouw eventuele rechten zijn? Wat mag een bedrijf wel en niet doen met je gegevens? Kleine aanname van mij dat jij werkelijk waar geen idee hebt. Is dat gek? Eigenlijk wel natuurlijk. Maar gelukkig gloort er hoop vanaf 25 mei 2018! Want vanaf dat moment moeten alle bedrijven in Europa voldoen aan de AVG. De Europese privacy verordening (Algemene Verordening Gegevensbescherming, niet te verwarren met Aardappelen, Vlees en Groente waar je huisgenoten het altijd over hebben) gaat over de 'bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens van Europese staatsburgers en betreffende het vrije verkeer van die gegevens'. Deze nieuwe verordening geldt wereldwijd voor alle ondernemingen en organisaties die persoonsgegevens bijhouden en verwerken van Europese staatsburgers, onafhankelijk of er al dan niet betaald wordt voor diensten of producten.

Op dit moment zijn alle bedrijven hard bezig jouw persoonlijke gegevens die zij van jou hebben op de juiste manier te verwerken volgens de AVG richtlijnen, of te verwijderen. Er gelden namelijk fikse boetes wanneer dit niet op de juiste manier gebeurd. Voor elke sector gelden er weer andere regels. Regels die er voor gaan zorgen dat jouw persoonlijke gegevens weer een stuk veiliger zijn. Of dit gaat lukken? In bepaalde mate zal dat zeker gebeuren. Het blijft alleen de vraag hoe de grote bedrijven (Facebook, Google, Apple)  hier mee omgaan en hoe zij worden gecontroleerd. Wat mij betreft starten ze daar met de controles en zakken ze dan langzaam af naar het MKB. De politiek kennende zullen ze het andersom doen. Controleren bij de opticien op de hoek en dan, in de toekomst, ooit wel een keer bij een Facebook……

Mijn advies, weet in grote lijnen wat de AVG jou kan brengen en wees altijd kritisch.

K. Klop

Terug naar blogs